maandag 10 maart 2014

Collage Surrealisme



Een seconde voor het ontwaken uit een droom veroorzaakt door een bij die om een granaatappel vliegt - 1944
Dali


''Op de voorgrond van dit schilderij zie je een granaatappel, met een grote vis waarvan het lijkt dat hij uit de frucht komt, er springt een tijger uit de vis, voor de tijger bevindt zich nog een tijger gevolgd door een gerweer met een bayonet eraan, die op het punt staat een vrouw te steken.
De bayonet staat waarschijnlijk symbool voor de naald van de bij die de vrouw op het punt staat wakker te maken. De twee leeuwen kunnen symbool staan voor het lichaam van de bij (geel met zwarte strepen),  de vis kan de ogen van de bij symboliseren. De titel verteld al precies waar het idee vandaan komt maar toch moet je er goed bij nadenken wat het verband is. Door het gebruik maken van zulke lichte kleuren zoals blauw ontspannende kleuren komt er een erg dromerig gevoel naar voren. Ook springen de tijgers, de vis en de granaatappel eruit omdat de kleur van die dingen eigenlijk in contrast is tegen de relaxende kleuren. Zo krijg je het idee dat de droom zo verstoord wordt.''


Ik heb dit kunstwerk gekozen omdat het laat zien hoe sterk dromen met deze vorm van kunst te maken hebben.

Salvador Dalí

(Geen naam of descriptie gevonden)
Om heb dit kunstwerk gekozen omdat het laat zien hoe er veel objecten kunnen worden gebruikt om één geheel te vormen en hoe ze worden gebruikt als een vorm van vervreemding.
Vervreemding is het gebruik maken van objecten op een andere manier waardoor ze een hele andere functie krijgen. Dat zie je ook in dit kunstwerk. Je ziet dat een hoop objecten een andere functie hebben dan hoe je ze normaal zou zien.


The persistence of memory 

Salvador Dalí

''The persistence of memory is één van Dahlí’s meest herkenbare werken. Op het schilderij zie je een woestijn met vier smeltende klokken, één op een laken met stenen eronder, één hangt aan een tak, en twee op een blok waarvan er één goud is en waar er mieren op lopen. Het feit dat de klokken smelten legt nadruk op Dahlí’s theorie van ‘zachtheid’ en ‘hardheid’. De smeltende klokken staan wellicht symbolisch voor de relativiteit van tijd van ruimte en tijd. Door het gebruik van de gelige kleuren krijg je een idee van zonsondergang, alsof ideeën vervagen als tijd vergaat.''

Ik heb dit schilderij gekozen omdat het dit schilderij vrijwel een symbool van het surrealisme is geworden. Het laat sterk zien hoe het surrealisme kan worden gebruikt om iets uit te beelden aan het publiek.

In deze tekening lijkt het alsof er diepte gang is. Het suggereert als het ware dat er ruimte is. Dit wordt gedaan aan de hand van schaduwen, lijnen en vorm. Je ziet dat de kanten van het raam kleiner worden. 
Je ziet het in deze tekening niet maar kleur kan ook worden gebruikt om ruimte te suggereren. Felle kleuren lijken meer naar voren te gaan en donkere kleuren lijken meer naar achter te gaan.
                                                                               
                                                                         De Climax
Vrijheid

Een bovennatuurlijk reist door tijd en ruimte en bevrijdt de stervelingen gelukkig genoeg om pad met hem te mogen kruizen.

Je ziet verschillende foto's die samen een achtergrond vormen. De meerdere grijze hoofden vormen een groot geheel om de man in het midden en zijn stralenkrans. Ook heb ik geprobeert ruimte te vormen door foto's over elkaar heen te toen zodat het niet lijkt alsof het één plat geheel is. De foto's die ik heb gekozen hebben een thema, ik zocht naar donkere/zwart witte foto's. De hoofden om de zonnekrans heen kijken alsof ze bevrijdt werden en al hun blijdschap en opluchting in één keer naar buiten kwam.

Mijn Surrealistisch collage symboliseert als het ware de onderdrukking van de maatschappij op de simpele verlangens van mensen en hoe mensen diep van binnen hopen dat ze van die onderdrukking bevrijdt worden.